Το Κέντρο Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας σε συνεργασία με το Hospice CASA SPERANTEI (Brasov Ρουμανίας) διοργάνωσε ταχύρρυθμη εκπαίδευση στην Ανακουφιστική Αγωγή (Palliative Care) ασθενών με νόσο που απειλεί τη ζωή τους.
Το σεμινάριο απευθυνόταν σε ιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Ο αριθμός των εκπαιδευομένων ήταν αυστηρά περιορισμένος σε 30 άτομα.
Τα θέματα του σεμιναρίου περιέλαβαν τα εξής:
- Βασικές αρχές – Μοντέλα φροντίδας
- Αξιολόγηση ασθενών – Πλάνο θεραπείας – Εφαρμοσμένη Φαρμακολογία
- Ορισμός, μορφές και αρχές αντιμετώπισης του πόνου – WHO
- Ψυχοκοινωνικά προβλήματα (απώλεια, χωρισμός κ.λπ.)
Η διάρκεια της θεωρητικής εκπαίδευσης ήταν συνολικά 48 ώρες και πραγματοποιήθηκε σε δύο εβδομαδιαίες 5ήμερες συναντήσεις στην Ελλάδα και τη Ρουμανία αντιστοίχως:
- Εβδομάδα Α΄: 23-27 Φεβρουαρίου 2009, Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 π.μ. – 12:00 μ.μ. και 2:00 – 5:00 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Κέντρου Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας, στον Βύρωνα (Γ. Γεννηματά 5).
- Εβδομάδα Β΄: 24-31 Μαΐου 2009. Κατόπιν εξετάσεων στην ύλη των μαθημάτων της πρώτης εβδομάδας, οι οποίες διεξήχθησαν στις 9 Μαΐου 2009, επελέγησαν οι δέκα πρώτοι επιτυχόντες, για να παρακολουθήσουν τη δεύτερη εβδομάδα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης στο CASA SPERANTEI στο Brasov Ρουμανίας.
Η εκπαίδευση και αξιολόγηση έγινε από Ρουμάνους εκπαιδευτές του CASA SPERANTEI σε συνεργασία με Έλληνες ειδικούς σε θέματα ανακουφιστικής αγωγής.
Απώτερος σκοπός της εκπαιδευτικής αυτής προσπάθειας ήταν η δημιουργία διεπιστημονικής ομάδας για την κατ΄ οίκον φροντίδα ασθενών που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στα πλαίσια του προγράμματος Hospice υπό την αιγίδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μεσογαίας και Λαυρεωτικής «Μιχαήλ ο Χωνιάτης».
Η ομάδα αυτή πράγματι άρχισε να δραστηριοποιείται στις αρχές του 2010, στην περιοχή των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής, με έδρα τα Σπάτα, χρηματοδοτούμενη και από την Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.
Απαραίτητη προϋπόθεση: καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας