Σύνθεση
Η Επιτροπή είναι εννεαμελής. Η θητεία της είναι τριετής και αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της Εκκλησίας, ο οποίος και προεδρεύει, τρεις καθηγητές της Θεολογίας, τρεις της Ιατρικής, έναν της Βιολογίας ή Γενετικής και έναν καθηγητή της Νομικής και νομικό σύμβουλο. Παράλληλα, διορίζονται και αναπληρωματικά-συνεργαζόμενα μέλη από τη θεολογική, την ιατρική, τη γενετική και τη νομική επιστήμη, τα οποία αναπληρώνουν τα τακτικά μέλη σε περίπτωση δυσκολίας τους να παραστούν σε κάποια συνεδρίαση.
ΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος
Πρόεδρος
Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος είναι πτυχιούχος της Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και, εκτός των θεολογικών του σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης (M.T.S. και Th.M.), έχει σπουδάσει σε μεταπτυχιακό επίπεδο Αστροφυσική στο Harvard (M.A.) και Μηχανολογία στο ΜΙΤ (M.S.).
Οι διδακτορικές σπουδές του έλαβαν χώρα κάτω από κοινό πρόγραμμα του Harvard και ΜΙΤ στους τομείς της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Είναι διδάκτορας της Βιοηθικής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου.
Εργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος διεθνών εταιρειών σε θέματα Διαστημικής Ιατρικής Τεχνολογίας και ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης σε διάφορα νοσοκομεία της Βοστώνης.
Είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο εμπνευστής και πρόεδρος της πρότυπης Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας ασθενών τελικού σταδίου «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», που δραστηριοποιείται στην περιοχή των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής.
Έχει συγγράψει 16 βιβλία επιστημονικού, θεολογικού και βιοηθικού περιεχομένου, κάποια εκ των οποίων έχουν μεταφραστεί σε 13 γλώσσες.
Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής εξελέγη το 2004, αφού προηγουμένως έζησε επί μία τριετία στο Άγιον Όρος και για 14 χρόνια ως οικονόμος στο Σιμωνοπετρίτικο Μετόχι της Αναλήψεως στον Βύρωνα Αττικής.
ΘΕΟΛΟΓΟΙ
Πρωτοπρ. Βασίλειος Καλλιακμάνης
Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Πρωτοπρ. Βασίλειος Καλλιακμάνης
O πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Καλλιακμάνης γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλίας το 1957. Σπούδασε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Γενεύη και το Φρίμπουργκ της Ελβετίας. Είναι καθηγητής στον τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάσκει Ηθική, Βιοηθική, Ποιμαντική και Συμβουλευτική. Διδάσκει επίσης στο διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Βιοηθικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που γίνεται σε συνεργασία των Τμημάτων Ιατρικής, Νομικής, Οδοντιατρικής και Θεολογίας. Δίδαξε ακόμη για πέντε χρόνια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην ενότητα Ανακουφιστική Φροντίδα Ασθενών.
Από το 1994 έχει την ευθύνη της έκδοσης του περιοδικού «Ορθοδοξία» του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι μέλος τριών Συνοδικών Επιτροπών της Εκκλησίας της Ελλάδος: Βιοηθικής, Λειτουργικής Αναγεννήσεως και Ποιμαντικού έργου. Δίδαξε στη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου μαθήματα της ειδικότητάς του και συμμετείχε σε επιστημονικά συνέδρια (θεολογικά, λειτουργικά, ιατρικά, ιστορικά) στην Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Κωνσταντινούπολη.
Έχει δημοσιεύσει πάνω από εβδομήντα άρθρα σε περιοδικά, συλλογικούς τόμους και τόμους συνεδρίων, καθώς και εννέα βιβλία. Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2014 αρθρογραφούσε κάθε Κυριακή στην εφημερίδα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου δημοσιεύτηκαν 180 περίπου εκλαϊκευμένα άρθρα θεολογικού και κοινωνικού περιεχομένου. Αρκετά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα Πεμπτουσία και έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά.
Κωνσταντίνος Κορναράκης
Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Κωνσταντίνος Κορναράκης
Ο κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης είναι καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με γνωστικό αντικείμενο «Χριστιανική Ηθική- Βιοηθική». Σπούδασε Ψυχολογία στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών, Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) του Ε.Κ.Π.Α. και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πατερική Θεολογία. Ασχολείται με θέματα Ηθικής Θεολογίας, Ανθρωπολογίας και Βιοηθικής, καθώς και άλλα σύγχρονα ηθικά και ανθρωπολογικά θέματα, όπως η οικολογική κρίση και η χρήση της τεχνολογίας. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκει η σπουδή πατερικών και ιδιαιτέρως νηπτικών και εν γένει φιλοκαλικών κειμένων. Έχει συγγραφικό έργο σε θέματα σχετικά με το αντικείμενό του. Μετέχει σε ποικίλες επιτροπές βιοηθικού ενδιαφέροντος.
Συγκεκριμένα, είναι τακτικό μέλος: της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Pontificia Academia Per la Vita (Ποντιφικής Επιτροπής Βιοηθικής), της Επιτροπής Βιοηθικής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Εκκλησιών (2017-2022), της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας του Ε.Ο.Φ., της Ελληνικής Εταιρείας Βιοηθικής, της Επιτροπής Βιοηθικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Είναι Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του ΥΠΑΙΘ και επιμορφωτής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης. Για την περίοδο 2022-2025 έχει τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας.
π. Δημήτριος Μπαθρέλλος
Visiting Professor at the Institute for Orthodox Christian Studies, Cambridge, UK Visiting Professor at Candler School of Theology, Emory University, Atlanta, USA
π. Δημήτριος Μπαθρέλλος
O π. Δημήτριος Μπαθρέλλος είναι ιερέας στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Σπουδασε φιλολογία (1986-1990) και θεολογία (1991-1995) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συστηματική θεολογία στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1996-2000). Αναγορεύτηκε διδάκτορας της συστηματικής θεολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 2001. Διδάσκει δογματική θεολογία ως επισκέπτης λέκτορας στα Πανεπιστήμια του Καίμπριτζ και του Λονδίνου και έχει διατελέσει Visiting Research Fellow του King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (2004-2007).
ΙΑΤΡΟΙ
Ανδρέας Καραμπίνης
Ομ. Καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Ανδρέας Καραμπίνης
Ο κ. Ανδρέας Καραμπίνης είναι Παθολόγος-Εντατικολόγος, πρώην Συντονιστής Διευθυντής των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας του Καρδιοχειρουργικού Τομέα του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2010-2021) και καθηγητής μερικής απασχόλησης στην Θεραπευτική κλινική του Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» (2014-2021).
Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1980) και αριστούχος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1988).
Εκπαιδεύθηκε στο Παρίσι στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας στην Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Pitié Salpêtrière (1980-1983), στα Λοιμώδη και Τροπικά Νοσήματα και την Εντατική Θεραπεία στα νοσοκομεία Claude Bernard και Institut Gustave Roussy-VilleJuif (1983-1986). Εξειδικεύτηκε στην ανοσοπαθολογία και στις λοιμώξεις στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς στο Institut Pasteur de Paris (1983).
Υπήρξε υπότροφος της Γαλλικής Ένωσης για την Έρευνα Κατά του Καρκίνου (Association pour La Recherche sur le Cancer) με ερευνητικό θέμα: «Πρόληψη και αντιμετώπιση των αναπνευστικών λοιμώξεων στους ασθενείς μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών» (νοσοκομείο Gustave Roussy-Villejuif-Service de Microbiologie Clinique 1985-1986).
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 1986, διορίστηκε Επιμελητής ΕΣΥ στη Μ.Ε.Θ. του Λαϊκού Νοσοκομείο Αθηνών και είχε ιδιαίτερη ενασχόληση με τις ενδονοσοκομιακές λοιμώξεις και την παρακολούθηση ασθενών με AIDS.
Το 1994, εξελέγη επίκουρος καθηγητής «Ανάνηψης-Εντατικής Θεραπείας» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χειρουργικός Τομέας, Γ’ Χειρουργική και το 1998 διευθυντής της Μ.Ε.Θ. του Γ.Ν.Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ».
Το 2014, εξελέγη καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής στο Ε.Κ.Π.Α. και εργάστηκε στην Θεραπευτική Κλινική του Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ».
Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβούλιου του ΕΚΑΒ (2008-2016), Προέδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (2015-2020), αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής (2016-2020) και είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Human Rights in the fields of Biomedicine and Health (CDBIO) στο Στρασβούργο (2021-σήμερα), καθώς και μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος (2014-σήμερα).
Αποτέλεσμα της 37 ετούς ενασχόλησής του με τη Μ.Ε.Θ. είναι το πλούσιο κλινικό, ερευνητικό, ακαδημαϊκό και διοικητικό έργο του με άνω των 154 δημοσιεύσεων σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και η συμμετοχή του σε Εθνικούς Οργανισμούς.
Δημήτριος Μπούμπας
Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Δημήτριος Μπούμπας
Ο κ. Δημήτριος Μπούμπας αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μετεκπαιδεύτηκε στην Ανοσολογία, Παθολογία και Ρευματολογία στις ΗΠΑ. Εργάστηκε επι μία δεκαετία ως Ερευνητής στα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας των ΗΠΑ (National Institutes of Health, NIH) εξασκώντας παράλληλα καθήκοντα Αναπληρωτού Κλινικού Διευθυντού και Κλινικού Διευθυντού του Εθνικού Ιδρύματος Αρθρίτιδος και Μυοσκελετικών Νόσων (ΝΙAMS). Επαναπατρίσθηκε το 1999 και υπηρέτησε αρχικά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής και της Κλινικής Ρευματολογίας, Κλινικής Ανοσολογίας και Αλλεργιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Το 2012 μετακινήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) όπου διευθύνει τη 4η Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν». Είναι Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής ΜΠΣ Μοριακής Βιοϊατρικής του ΕΚΠΑ, και Συνεργαζόμενο Μέλος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Διετέλεσε Πρόεδρος (2008-2014) της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) για τη κρίση προχωρημένων βιοϊατρικών ερευνητικών προτάσεων ( LS-7, Advanced Grants) και μέλος της EU ESRFI Committee for Translational Research Infrastructures (2006-2008). Αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ERC για τις συνέργειες (SYNERGY). Διετέλεσε επίσης Μέλος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ, 2002-2004). Είναι ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας ( EULAR) όπου υπηρέτησε ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής (Executive Committee) και Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Ειδίκευσης. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ομάδος Εργασίας ( EULAR Task Force) για το Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο και Αssociate Εditor του περιοδικού Annals of Rheumatic Diseases. Πρόεδρος Ιατρικής Εταιρίας Αθηνών και Μέλος της Ευρωπαικής Ακαδημίας (Academia Europeae).
Σωτήριος Τσιόδρας
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Σωτήριος Τσιόδρας
Ο κ. Σωτήριος Τσιόδρας είναι καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στις ΗΠΑ και έχει τρέχουσα πιστοποίηση στην Εσωτερική Παθολογία και τις Λοιμώξεις από τον Αμερικανικό Οργανισμό Εσωτερικής Παθολογίας.
Διαθέτει μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Ιατρικές Επιστήμες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στις ΗΠΑ και ήταν υπότροφος του προγράμματος κλινικής έρευνας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT). Διαθέτει επίσης διδακτορικό τίτλο από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας και μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιδημιολογίας και Ελέγχου Νόσων (European CDC, Stockholm) από το 2009. Είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και πρόεδρος της επιτροπής εξετάσεων για την απόκτηση τίτλου εξειδικεύσεως στις λοιμώξεις του Υπουργείου Υγείας. Είναι ακόλουθος (fellow) της Αμερικανικής Εταιρείας Λοιμώξεων (Infectious Diseases Society of America) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων (ESCMID).
Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, μέλος της συμβουλευτικής επιστημονικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την COVID-19 και εκλεγμένο μέλος και υπεύθυνος του επιστημονικού έργου της ομάδας μελέτης λοιμώξεων για ιούς αναπνευστικού συστήματος της ESCMID. Χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους ήρωες της πανδημίας από τους New York times και ένα από τα πιο πρόσφατα άρθρα του στο περιοδικό Nature, με θέμα τη τεχνητή νοημοσύνη στην διαδικασία επιτήρησης, θεωρήθηκε ως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα χρήσης δεδομένων στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 350 επιστημονικά άρθρα και το έργο του έχει λάβει περισσότερες από 20.000 αναφορές από διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει δώσει περισσότερες από 500 εθνικές και διεθνείς ομιλίες για ζητήματα που σχετίζονται με λοιμώξεις. Εργάζεται ως ιατρός στην Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» στο Χαϊδάρι, στην Αθήνα.
ΒΙΟΛΟΓΟΣ - ΓΕΝΕΤΙΣΤΗΣ
Νικόλαος Μοσχονάς
Ομότιμος Καθηγητής Γενικής Βιολογίας-Ιατρικής Μοριακής Γενετικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών
Νικόλαος Μοσχονάς
Ο κ. Νικόλαος Μοσχονάς είναι ομότιμος καθηγητής Γενικής Βιολογίας και Ιατρικής Μοριακής Γενετικής, Αντεπιστέλλων Ερευνητής του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), τ. Δ/ντης του Εργαστηρίου Γενικής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει σπουδάσει Βιολογία, Αναπτυξιακή Εξελικτική Βιολογία και Ιατρική Μοριακή Γενετική στα Παν/μια Πατρών, Αθηνών, Harvard U. USA και National Institute of Med. Res., Medical Research Council, London, UK.
Διετέλεσε καθηγητής στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου υπηρέτησε για 23 χρόνια ως επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής Γενετικής του Ανθρώπου και παράλληλα, ως συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ. Το 2004 εξελέγη καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών από όπου αφυπηρέτησε το 2020. Διδάσκει Ιατρική Γενετική, Γονιδιωματική, Μοριακή και Συστημική Βιολογία (systems biology) σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών ως προσκεκλημένος καθηγητής στα Πανεπιστήμια Πατρών, Κρήτης, ΕΚΠΑ και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι ο επιστημονικός επιμελητής της ελληνικής έκδοσης 10 διεθνών αγγλόφωνων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και 8 βιβλίων εκλαϊκευμένης Βιολογίας.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα ιατρικής μοριακής γενετικής, λειτουργικής γονιδιωματικής (functional genomics) και δικτυακής ιατρικής (network medicine) με έμφαση στην ανάλυση της μοριακής βάσης και αρχιτεκτονικής των γενετικών νοσημάτων αξιοποιώντας κυτταρικά & ζωϊκά μοντέλα υπό το πρίσμα της συστημικής Βιολογίας, του δικτύου του πρωτεϊνώματος (interactome) του ανθρώπου και των δικτύων γενετικών νοσημάτων (diseasomes). Η ερευνητική του ομάδα συμμετείχε από το 1990 ως το 2004, στο διεθνές Πρόγραμμα Ανάλυσης του Γονιδιώματος του ανθρώπου (Human Genome Project, HGP). Έχει συντονίσει ως επιστημονικός υπεύθυνος ή επικεφαλής ερευνητικής ομάδας 11 διεθνή (NIH US, EU, UNIDO) και 26 εθνικά ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 90 πλήρεις πρωτότυπες εργασίες και ανασκοπήσεις σε διεθνή περιοδικά μεταξύ των οποίων τα υψηλού δείκτη απήχησης Nature, Cell, J. Biol. Chem., Proc. Natl. Acad. Sci., Devel. Cell, Mol. Cell. Biol., Hum. Mol. Genet., Bioinformatics, Nucl. Acid Res, BMC Systems Biology, κ.ά.. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής (Editorial Board) των περιοδικών Human Genomics (επίσημο περιοδικό του Οργανισμού Γονιδιώματος του Ανθρώπου (Human Genome Organization, HUGO) και Genes, και Guest Editor του περιοδικού Frontiers in Genetics. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις και περιλήψεις στα Πρακτικά περισσότερων από 250 διεθνών και εθνικών συνεδρίων, έχει δώσει περισσότερες από 80 ομιλίες κατόπιν προσκλήσεως σε διεθνή ή εθνικά συνέδρια και ημερίδες και πολλές συνεντεύξεις σε ελληνικά ΜΜΕ.
Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει Αν. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) (2005-09), Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη Επιτροπή του Προγράμματος της Θεματικής Περιοχής “Cooperation-Health”, EU, FP7 (2006-2010) και μέλος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου (ΤΕΣ) Βιοεπιστημών (2014-2019) του ΕΣΕΤ. Είναι μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος (2003-σήμερα), και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής (EEBT) (2022-σήμερα).
NOMIKOΣ
Ισμήνη Κριάρη-Κατράνη
Ομότιμη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Παντείου Πανεπιστημίου
Ισμήνη Κριάρη-Κατράνη
Η κ. Ισμήνη Κριάρη είναι ομότιμη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει Συνταγματικό Δίκαιο και θέματα Βιοηθικής και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και σε άλλα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πρόγραμμα Erasmus και με πρόσκληση. ΄Ιδρυσε την κατεύθυνση Δίκαιο, Οικονομία, Τεχνολογία στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών και το Ερευνητικό Κέντρο Βιοηθικής, Τεχνοηθικής και Δικαίου στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης. Συμμετείχε ως εταίρος σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και ήταν κριτής σε προγράμματα του ΙΚΥ και του ΕΛΙΔΕΚ.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Βιοηθικής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδόξων Βουλευτών (2002-2005), μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής της Ιατρικής Σχολής, μέλος της Διακυβερνητικής Συνέλευσης για την Βιοηθική στην ΟΥΝΕΣΚΟ (2010-2016), μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής του Συμβουλίου της Ευρώπης (2009-2011), Αντιπρύτανις (2011-2016) και Πρύτανις (2016-2020) του Παντείου Πανεπιστημίου και διεθνής παρατηρητής στις εκλογές του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν.
Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής (EEBT) και μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έχει τιμηθεί από τη γερμανική και τη γαλλική Κυβέρνηση, από το ρωσικό και το ουκρανικό Υπουργείο Παιδείας.